Marta Zając-Ossowska rezygnuje ze stanowiska dyrektorki Ogrodu Zoologicznego we Wrocławiu

Stało się faktem, że Marta Zając-Ossowska, dotychczas pełniąca rolę dyrektorki generalnej w ogrodzie zoologicznym we Wrocławiu, zdecydowała się na odejście ze stanowiska. Informację tę podała do wiadomości publicznej dzisiaj. Przed tym momentem, wyraźnie wyrażała swoje niezadowolenie z działań zarządu placówki, co skutkowało złożeniem odpowiedniego zawiadomienia do prokuratury. Dodatkowo, angażowała się politycznie, ubiegając o miejsce w radzie miasta z ramienia partii Polska 2050.

Decyzję o rezygnacji pani Zając-Ossowska przekazała mediom w dniu dzisiejszym. Jak sama napisała: „Tego dnia – 22 kwietnia 2024 roku – złożyłam oficjalne oświadczenie o rozwiązaniu umowy z pracodawcą w trybie natychmiastowym, z powodu jego winy”.

„W lipcu 2023 roku zostałam zwyciężczynią konkursu na stanowisko Dyrektora Generalnego. Komisja, która miała za zadanie obsadzić to stanowisko, była złożona z ekspertów o międzynarodowym uznaniu. Byłam przekonana, że z tak silnym poparciem będę mogła w pełni realizować swoją wizję, którą przedstawiłam podczas procesu konkursowego. Wizja ta była oparta na wieloletnich doświadczeniach i pracy moich poprzedników” – podkreśliła Zając-Ossowska.

Była dyrektorka wyraziła również swoje niezadowolenie z niektórych działań zarządu, które jak mówi „blokowały podejmowanie decyzji, powodując tym samym niepewność i generując niepotrzebne emocje”.

Zając-Ossowska zaznaczyła, że nie jest w stanie skomentować wszystkich powodów, które doprowadziły do jej rezygnacji. Podkreśliła jednak, że obecnie zajmuje się tym sąd pracy oraz inne odpowiednie służby.