Tradycyjne potrawy Dolnego Śląska – kulinarny Wrocław

Wrocław to miasto wielu kultur, dlatego region ten słynie z potraw będących mieszanką kuchni niemieckiej, pruskiej, czy czeskiej. Dziś jednak przedstawimy dania prosto z Wrocławia, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nie wszyscy bowiem wiedzą, że i Wrocławianie posiadają tradycyjne potrawy ze stolicy Dolnego Śląska. Jakie to potrawy? Jakich przysmaków trzeba spróbować będąc z wizytą we Wrocławiu?

Tradycyjne potrawy Dolnego Śląska

Bigos Wrocławski

W odróżnieniu od bigosu, który wszyscy kojarzymy, Bigos Wrocławski przyrządzany jest z czerwonej, a nie białej kapusty. Kolejną różnicą i z pewnością zaskoczeniem będzie fakt, iż ta tradycyjna potrawa ze stolicy Dolnego Śląska ma słodkawy posmak! Jak przygotowywany jest Bigos Wrocławski? Jest to nietypowe połączenie smaków, które finalnie tworzy przepyszną i bardzo charakterystyczną całość. Oprócz czerwonej kapusty, mamy tu mięso – najczęściej kawałki kiełbasy, boczku lub polędwicy wieprzowej, jabłka, rodzynki i czerwone wino. Przepis znany jest już od XIX wieku i cały czas cieszy się ogromną popularnością, zarówno wśród mieszkańców Dolnego Śląska, jak i zaintrygowanych turystów.

Żurek Śląski

Jedna z popularniejszych potraw w naszym kraju, kojarzona głównie ze Świętami Wielkiej Nocy. Żurek Śląski to danie, które swoje korzenie ma właśnie we Wrocławiu. Tradycyjna zupa na zakwasie żytnim, z białą kiełbaską, jajkiem i wędzonym boczkiem ma ogromne rzesze zwolenników. Oryginalnego smaku i aromatu dodaje mu majeranek, a podana w wydrążonym bochenku chleba wygląda bardzo efektownie i stanowi prawdziwy rarytas.

Śląskie Niebo

Potrawa, która znana jest każdemu Ślązakowi. Niezwykle prosta, ale w kuchni nie chodzi przecież o to, by tworzyć skomplikowane potrawy, ale takie, które zapadają w pamięć i, przede wszystkim w kubki smakowe. Śląskie Niebo to gotowana, wędzona lub peklowana wieprzowina z dodatkiem sosu z suszonych owoców. Do wykonania sosu używane są najczęściej śliwki, jednak w niektórych domach danie to podaje się z sosem powstałym z mieszanki różnych owoców – jabłek, moreli, czy gruszek. Tak przygotowaną potrawę serwuje się najczęściej z kluskami na parze. Proste, a palce lizać!

Kluski Wrocławskie

Niemal każdy region Polski ma swoje kluski. Wrocławianie też je mają! Kluski wrocławskie to danie przyrządzane na bazie gotowanych ziemniaków, z ta różnicą, że wewnątrz tej tradycyjnej potrawy ze stolicy Dolnego Śląska znajdziemy również…kawałki białego pieczywa. Ciekawostką niech będzie fakt, iż na temat klusek krążą we Wrocławiu legendy znane rodowitym mieszkańcom i chętnie przekazywane zaciekawionym turystom. Jedna z nich dotyczy zegara kluskowego, który miał ponoć wyznaczać idealną porę na posiłek. Faktem też jest, że na Ostrowie Tumskim znajduje się Brama Kluskowa, która cieszy się niemałą popularnością i stanowi ciekawostkę architektoniczną.

Ciasto drożdżowe z kruszonką cynamonową

A na koniec coś na słodko. Tradycyjne potrawy ze stolicy Dolnego Śląska mają również swój deser. O ile ciasto drożdżowe nie różni się od tego, które doskonale znamy, to kruszonka pokrywająca wypiek jest dość nietypowa. Zawiera bowiem całkiem pokaźną ilość cynamonu, który nadaje deserowi wyjątkowy aromat. Ciasto zajmuje wysoką pozycję wśród ulubionych przysmaków Wrocławian już od wielu lat i nic nie wskazuje na to, by mieli zrezygnować z tej pysznej tradycji.

Kulinarna tradycja Wrocławia jest połączeniem wielu różnych kultur, jednak bez wątpienia może poszczycić się potrawami, które na stałe wpisały się w historię regionu. Tradycyjne potrawy ze stolicy Dolnego Śląska to przysmaki, które są obowiązkowym punktem podczas każdej wizyty.