Pstrąg na maśle w malowniczej scenerii Gór Bystrzyckich

Na terenie Spalonej Dolnej, która należy do gminy Bystrzyca Kłodzka, działa smażalnia pstrąga zwana Osmelakową Doliną. Ta nietypowa smażalnia oferuje swoim klientom wyjątkowe danie – kłodzkiego pstrąga złowionego lokalnie i smażonego na maśle, zamiast w fryturze, jak to często bywa w innych smażalniach tego typu w regionie. Smak tak przygotowanego pstrąga, serwowanego w scenerii Gór Bystrzyckich, jest wyjątkowy. To doskonały pomysł na spędzenie niedzieli na wycieczce w przepiękne i malownicze miejsce stworzone z miłości do gór.

Właściciel Osmelakowej Doliny opowiada, że inspiracja do założenia tego biznesu przyszła z dwóch źródeł – sytuacji ekonomicznej oraz miłości do górskich krajobrazów. W miejscowości Spalona Dolna w gminie Bystrzyca Kłodzka można spróbować niezwykłego kłodzkiego pstrąga, który jest nie tylko łowiony na miejscu, ale także smażony na maśle zamiast w tradycyjnej fryturze. Ten innowacyjny sposób przygotowywania pstrąga jest rzadko spotykany wśród innych smażalni ryb w okolicy. Historia tego przedsięwzięcia sięga roku 1997, jednak obecna siedziba smażalni została otworzona w 2006 roku. Od tamtej pory, Osmelakowa Dolina kontynuuje swoją działalność, zachwycając zarówno miejscowych mieszkańców, jak i przyjezdnych turystów swoim wyjątkowym smakiem oraz malowniczym położeniem.